TSÜAB SEKTÖR PAYDAŞLARINI GELENEKSEL İFTAR YEMEĞİNDE BULUŞTURDU

5.04.2024

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) tarafından geleneksel olarak düzenlenen İftar Programı tarım ve tohumculuk sektörlerini bir araya getirdi.

 

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Geleneksel İftar Programı 4 Nisan’da Ankara Hakimevi’nde 500 sektör paydaşının katılımıyla gerçekleştirildi.

TSÜAB Yönetim Kurulu’nun ev sahibi olduğu programa; TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Tarım ve Orman Bakanlığı üst düzey yetkilileri, Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Hacı Ömer Güler, Alt Birliklerin Yönetim Kurulu Başkanları ve Üyeleri, sivil toplum ve meslek kuruluşlarının başkan ve yöneticileri, akademisyenler, TSÜAB Üyeleri ile basın mensuplarının katıldı.

Tarım ve tohumculuk sektörlerini bir araya getiren iftar programında TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, TÜRKTOB Başkanı Hacı Ömer Güler, Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci birer konuşma yaptı.

*

Tohumculuk camiasını her türlü manevi duygunun yoğun olarak yaşandığı Ramazan Ayında ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirten TSÜAB Başkanı Yıldıray Gençer, bu mübarek ayın başta İslam alemi olmak üzere tüm insanlığa huzur ve bereket getirmesi temennisinde bulundu.

Gıdanın ve tohumun öneminin pandemi sürecinde daha net anlaşıldığını vurgulayan TSÜAB Başkanı Yıldıray Gençer, özetle şunları kaydetti:

“Tarımsal üretim için en değerli stratejik girdi tohumdur. Tüm ülkeler güçlü bir tohumculuk sektörü oluşturmak adıma yatırımlar yapıyor.

Türkiye tohumculuk sektörü kısa geçmişine rağmen rüştünü ispatlamış durumdadır. 1 milyon 300 bin sertifikalı tohum üretiyor, net ihracatçı bir konumda 100’ü aşkın ülkeye yaklaşık 326 milyon dolar tohum ihracatı yapıyoruz.

Kendi kendine yetebilen, net ihracatçı konuma gelen, başarısını ispatlamış, alkışlanması gereken bir sektörün paydaşlarıyız.

Ancak tohumculuk sektörüne yönelik hatalı bilgiler yıllardır kulaktan kulağa yayılıyor. Bugün iftar programımızdan önce çok kıymetli basın mensuplarımızla bir araya geldik ve sektörümüzle ilgili doğru bilgileri kendilerine emanet ettik. Kendilerine ilgilerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.”

*

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Hacı Ömer Güler, sektör temsilcilerinin bir araya gelmesine vesile olan TSÜAB ailesine teşekkür ederek başladığı konuşmasında TÜRKTOB ve Alt Birlikler olarak 80 bin kişilik bir aileye sahip olduklarını belirtti.

Doğal kaynakların azaldığı, pandemilerin, iklim krizinin, savaşların etkilerini yoğun olarak hissedildiği bu dönemde ülkelerin güçlü bir tohumculuk sektörüne sahip olmalarının şart olduğunu kaydetti.

*

Konuşmasına iftar programına katılanları selamlayarak başlayan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, hatalı söylemlerden en çok en çok etkilenen sektörlerden birinin tohumculuk sektörü olduğunu kaydetti.

Katılımcılara, Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’nın selamını ileten Gizligider konuşmasında özetle şunları kaydetti:

“2008 yılında örgütlenmesini tamamlayan tohumculuk sektörümüz kısa zamanda dünyada örnek bir gelişim göstermiştir. Kendine yeterlilikte yüzde 97 oranıyla en başarılı ülkelerden biriyiz. Türkiye tohumculuk sektörü 117 ülkeye 326 milyon dolarlık ihracatıyla dev ve parlayan bir sektör haline gelmiştir.

Geçtiğimiz ay Tohum Sanayicilerimiz ile Kazakistan’da güzel bir heyet programı gerçekleştirdik ve gördük ki hem Türk coğrafyası hem de bu coğrafyanın bakir ve bereketli toprakları bizleri bekliyor.

İlgili Bakanlar ile ikili ve çoklu görüşmelerimizde bize yöneltilen taleplerden en büyüğü başta tohumcular olmak üzere Türkiye’den yatırımcı talebi oldu. Öyle ki yer yer 49 yıllığına ücretsiz arazi kiralamadan, alt yapının bile ilgili ülkeler tarafından sağlanarak Türk yatırımcılarının hizmetine sunulması talep ediliyor. Çünkü Türk markası başta yakın coğrafyamız olmak üzere tüm dünyada bir güvenin ve teminatın adı oldu. Bu anlamda ilk günden beri emek veren ve bu sektörü ileriye taşıyan her birinize teşekkürlerimi sunuyorum.

Bir teşekkürü de sektörün Birlik Başkanlarına iletmek istiyorum. Sektör adına Bakanlığımız ile tam bir koordinasyon halindeler. Bakanlığımızın her birimi Türk tohumculuğunun gelişmesi adına üzerine düşeni yapmaya devam edecektir.”

*

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, tarım ve gıdanın bir milli güvenlik meselesi olduğunu belirterek, bağımsızlık adına tam merkezde konuşlandırılması gerektiğinin altını çizdi.

Kirişci konuşmasında özetle şunları kaydetti:

“Coğrafya kaderdir. Öyle bir coğrafyada bulunuyoruz ki bu coğrafya küresel risklerden, bölgesel olaylardan ve ulusal bir takım etkenlerden doğrudan etkilenmektedir. Pandemi döneminde tarım ve gıdanın ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu görmüş olduk. Aynı şekilde Rusya-Ukrayna savaşında hiçimse enerji krizini konuşmadı herkes beslenme ve gıdayla ilgili konuları gündeme getirdi. Türkiye olarak girişimlerimiz ile Cumhurbaşkanımızın önderliğinde masaya oturduk ve adı Tahıl olan bir Koridoru oluşturduk.  

Ve yine geçtiğimiz yıl yaşadığımız asrın felaketinde tüm konular tali, tarım, gıda, beslenme, barınma, giyinme gibi ihtiyaçları asli konu olarak gündeme almış oldu.

Tarım milli güvenlik meselesidir dedik. Tohum, fide, fidan gibi damızlık materyaller başta olmak üzere üretim için gerekli olan temel unsurlar da tarımı milli güvenlik meselesi haline getiren temel unsurlar olarak önümüzde durmaktadır.

Ev sahipliği adına TSÜAB Başkanımıza ve bugün bir arada olduğumuz kıymetli katılımcılara bir kez daha şükranlarımı sunuyor, Ramazan Bayramınızı tebrik ediyorum.”