TSÜAB 16. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI

29.07.2024

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) 16. Olağan Genel Kurulu Ankara’da yapıldı.

Genel Kurula, Tarımsal Araştırmalar ve Politikaları Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, Rehberlik ve Teftiş Başkan Yardımcısı Dr. Dursun Görmüş, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki ve Bitkisel Ürünler Sınır Kontrol Daire Başkanı Fatih Kaya, TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, BİSAB Başkanı Selami Yazar, FÜAB Başkanı Serdar Şendağ, TYAB Başkanı Miktat Olgun ile TSÜAB Üyeleri, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinden davetliler katıldı.

Genel Kurulun açılışında konuşan TSÜAB ve ECOSA Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer konuşmasında özetle şunları kaydetti:

“Türkiye tohumculuk sektörü, son 30 yılda önemli mesafeler kat eden, dünya çapında adından bahsettiren ve bugün yakaladığı başarısıyla ayakta alkışlanacak bir sektör haline geldi.

Ancak hala kendimizi yolun başında görüyor ve 1100 üyemiz ile çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Bu yıl 1.3 milyon ton sertifikalı tohum üretimi gerçekleştirdik Gayemiz, ekilebilir tüm topraklarımızı sertifikalı tohum ile buluşturarak hem ülke rekoltesini artırmak hem de üretimde istenen kaliteyi yakalamaktır.

Bu hedef doğrultusunda 2,5-3 milyon ton sertifikalı tohum üretmeli ve dağıtmalıyız. Üretim kapasitemiz buna el veriyor. Bakanlığımız bir destek paketi kapsamında sertifikalı tohum ile ürün arasındaki fiyat dengesini sağlamalı, sertifikalı tohum üretimi ve kullanımına verdiği destekleme miktarlarını artırarak ödemeleri zamanında gerçekleştirmeli ve çiftçilerimizi Sertifikalı Tohum kullanımına teşvik etmelidir.

Yine sektörümüzün genç olması ve rakiplerine göre Ar-Ge’ye ayırabildiği payın daha az olması nedeniyle Ar-Ge desteklerinin artırması oldukça önem arz etmektedir. Bakanlığımıza bağlı, yüksek donanımlı laboratuvarların kullanımı ve yarı yol materyallerinin özel sektörün kullanımına açılması da sektörün gelişimi açısından faydalı olacaktır.

Sektörün beklentilerinin yanında müjdeli bir haberi de siz kıymetli konuklarımız ile paylaşmak isterim. Dünya’nın takip ettiği ve her yıl farklı bir kıtada düzenlenen ISF Dünya Tohumculuk Kongresi’ni 19-21 Mayıs 2025 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştireceğiz. Bu sene Rotterdam’da düzenlenen ve 50 kişilik bir heyetle katıldığımız Kongrede, bayrağı büyük bir gururla Türkiye adına teslim aldık. Bu kongre, Türkiye’nin ve tohumculuk sektörünün tanıtımı ile firmalarımızın yeni ticari bağlantılar kurması adına büyük bir fırsat olacak.”

***

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler konuşmasında özetle şunları kaydetti:

“Tohumculuğumuzun geldiği seviyeyi TSÜAB Başkanı Sayın Yıldıray Gençer özetledi. Bu başarılarla gurur duyuyoruz. Ancak daha aşacağımız çok yolumuz olduğunu da biliyoruz.

Sadece tohumda değil, fidan, fide ve süs bitkilerinde de üretim miktarlarımızın, ürün kalitemizin, yerli – milli ve sertifikalı tohumluk kullanım oranlarımızın ve ihracatımızın her geçen yıl artmasının altında yatan en önemli neden birlik ruhumuzun daha da pekişmesidir.

Bildiğiniz gibi Uluslararası Tohumculuk Federasyonu – ISF’in düzenlediği Dünya Tohumculuk Kongresi 2025 yılında İstanbul’da yapılacak. Bu başarıda emeği çok olan TSÜAB’ı ve TÜRKTED’i canı gönülden kutluyor, sektörümüz adına teşekkür ediyorum.

Bu vesile ile bu yılın sonunda, 9-12 Aralık tarihleri arasında Antalya’da TÜRKTOB olarak Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesiyle iş birliği halinde Tarım ve Orman Bakanlığımızın destekleriyle düzenleyeceğimiz 8. Uluslararası Tohumculuk Kongremize siz tohum sanayicilerimizin yoğun katılımını ve desteğini beklediğimizi de hatırlatmak istiyorum.

Göreve geldiğimiz günden bu yana Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı başta olmak üzere Bakan Yardımcılarımızı, Genel Müdürlerimizi, Bakanlığımızla ilgili ve bağlı kurumların yönetim kurulu başkanlarını Birliğimizde ağırladık. Kısa bir nezaket ziyareti kapsamının dışında, çok uzun soluklu, sektörümüzün tüm sorunlarını detaylarıyla samimi bir ortamda dile getirdiğimiz bu toplantılar sonucunda istisnasız hepsinden çok yakın ilgi gördük.

Vurgulamak istediğim nokta, ıslahçısı, yetiştiricisi, üreticisi, sanayicisi ve dağıtıcıyla hedef birlikteliği ile hareket ettiğimizde mevcut şartlar dâhilinde hızlı sonuç alabildiğimizi gördüğümüz bir yola çıktık. Bu yolun sonunda ulusal ve uluslararası anlamda her açıdan gelişen bir Türkiye tohumculuk sektörü olduğuna eminiz. Bu duygu ve düşüncelerle TSÜAB Genel Kurulu’nun herkes için hayırlara vesile olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

**

TAGEM Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ ATALAY, sertifikalı tohum çeşitlerinin yarıya yakınının TAGEM çeşidi olduğunu belirterek konuşmasında özetle şunları kaydetti:

“AR-GE destekleri kapsamında tohumcularımız ile 111 projeyi tamamladık ve 28 projeye devam ediyoruz. Gen Bankalarımızda bulunan 4.424 çeşidin ve 121 binden fazla tohumu korumamız altında. 

Laboratuvarlarımızda dünya ile rekabet edebilecek teknolojik altyapıya sahibiz. Bu teknolojiyi sizlerle kullanarak sektörümüzü daha da ileriye taşıyacağız. Soframızın dolu olması ve tohumculuk sektörünün daha iyi hale gelmesi için TAGEM olarak yapılması gereken her türlü desteği sağlayarak, sektör paydaşlarıyla iş birliği çerçevesinde çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

***

TSÜAB Genel Kurulu, faaliyet, mali, denetim raporlarının okunması ve ibra edilmesinin ardından gündemdeki diğer konuların karara bağlanmasıyla son buldu.